12-11-2021, 14:19
Krajalnice które dzielą cały chleb na kromki używane są głównie w sklepach. W małej gastronomii albo w domach częściej spotykane są zaś krajalnice ręczne, do odkrawania pojedynczych kromek. Dlaczego z kolei serów czy wędlin nie kroi się w całości? Myślę, że dlatego, że są to produkty które szybko się psują- w postaci pokrojonej wysychają lub się sklejają, a więc chcąc uniknąć strat lepiej kroić je małymi porcjami. Pomysłowość producentów urządzeń kuchennych wcale więc nie szwankuje. Wręcz przeciwnie Ja np. kupiłem w sklepie Recucina mega praktyczną krajalnice, którą da się ustawić w zakresie grubości kromek lub plastrów od 1 do 18 mm. Przeglądając na stronie https://recucina.pl/k/akcesoria/przybory-kuchenne/ jeszcze inne, drobniejsze przybory zamówiłem dodatkowo profesjonalne łyżki do makaronów , szczypce do patelni a także regulowany wałek, generalnie kilka niby prostych a tak naprawdę genialnie skonstruowanych rzeczy.